maanantai 14. huhtikuuta 2008

Koottuja hassuuksia.

Koska on tylsää, niin kirjoitetaan päivän toinen blogijuttu. Huomatkaa siis myös teksti tämän alla. Koska jokunen asia täällä on eri tavalla kuin Suomessa, niin ne ansaitsevat lähes aina sekä pelkoa, naurua että hämmästelyä. Pari asiaa voi olla toistoa, hajotkaa siihen.

Laskutus. Äsken soi puhelin ja kuului seuraava viesti: "Tämä on Telkomin (puhelinfirma) automaattinen laskutusmuistutus. Ette ole maksaneet puhelinlaskuanne ja mikäli ette maksa sitä 48h kuluessa, katkaisemme yhteytenne ja voimme tarvittaessa haastaa teidät oikeuteen". Öö. Laskua ei oo näkynyt ja opin äsken, että aloituspaketissa on tilitiedot ja sinne pitää käydä maksamassa säännöllisesti rahaa vaikka postin kautta. Jos maksaa liian vähän, niin tulee muistutus. Mahtava käytäntö.

Rikollisuus.
a) Apulaisministerin julkilausunto aiheutti pientä keskustelua täällä. "Poliisilla on aseet, kyllä niitä pitää käyttää rikollisten tappamiseen. Turha odottaa, että rikolliset pehmoilevat, poliisin on ammuttava tappaakseen." on hieman erilainen kommentti kuin koto-Suomessa odottaisi. Paikalliset rikollisluvut on aivan tolkuttomia, vuosina 1999 ja 2000 ammuttiin melkein 50000. Se on 13000 enemmän kuin Suomen sisällissodassa. Silti. Kehtaavat vielä väittää oikeusvaltioksi tuollaisen jälkeen.
b) Leffateatterissa esitettiin vetoomus, etteivät ihmiset varastaisi kaapeleita maan alta, koska se tuhoaa tietoinfrastruktuuria ja vie työpaikkoja. Elo-Joulukuussa varastettiin kaapelia noin 10 miljoonan euron edestä. Jukan blogissa hieman tarkempi selitys asiasta.

Kotikäyttöiset rikoksenestovälineet: Jo mainostetun pommipussin lisäksi löytyi kauppa, joka myy esim. mellakkavälineitä. Pitänee ostaa varastoon vaan siksi, että jos joskus iskee spontaani mellakka tuossa lähikadulla, niin voi sanoa kaikille, että "ei hätää, mä hoidan tilanteen, mulla on välineet." Jokaisen kodin ympärillä on myös korkeat muurit, piikkilankaa tai sähköaita. Rikkaimmissa taloissa on nuo kaikki. Myös yksityiset, aseistetut vartioliikkeet tulevat paikalle äkkiä, jos hälyttimet soivat. Pysytään jatkossakin sisällä pimeällä.

Päivittäiset sähkökatkot: koska täällä osataan energiasuunnittelu mahtavasti, niin jatkossa on sitten joka päivä 2,5 tunnin sähkökatko kivasti porrastettuna. Eli koska huomenna on sähkökatko klo 20-22.30, niin keskiviikkona on sitten klo 18-20.30. Tomi otti hieman selvää taustoista ja kirjoitti niistä blogissaan. Ei osannut odottaa sitä, että sähkö ei ole itsestäänselvyys ja nyt se jopa hieman ärsyttää. Näillä on mentävä, tätä on luvassa joka päivä heinäkuuhun asti. Sen jälkeen on vielä noin 7 vuotta tiedossa hyvää energiavajetta.

Kirjotan lisää sitten, kun muistan niitä. Nyt ei kye muistamaan enempää, mutta outouksia tästä maasta kyllä löytyy ihan kiukulla. Oppiipahan arvostamaan kotoisia itsestäänselvyyksiä.

Ei kommentteja: