torstai 6. maaliskuuta 2008

1kk takana

Mihin sekin nyt jo hurahti? Liian äkkiä menee tämä 4,5kk, jos ensimmäisenä kuukautena ehti hädin tuskin surffaamaan, näkemään leijonia, syömään puolikkaan savannin, dyynilautailemaan, tutustumaan 50 ihmiseen ja jotain muita pikkujuttuja. Tarvii ruveta hoputtamaan muiden juttujen kanssa, tässähän tulee pian kiire kotiin.

Opettavainen kuukausi takana. Ainakin sen kannalta, että on hieman oppinut, mikä täällä toimii ja mikä ei. Syöminen on halpaa. Ja hidasta. Kärsivällisyys on kasvanut, kun tietää jo ennakkoon, että nopea lounas on helposti noin tunnin odotus ja kaupan kassalla Visa Electronin esilleotto tietää kolmen henkilön työllistämistä ja ajan täydellistä seisauttamista. Hyvä, että ihmisillä on töitä, mutta täällä ihmisillä on töitä, koska mikään ei oikein toimi. Ja mikään ei oikein toimi, koska liian monta ihmistä töissä tarkoittaa täällä sitä, ettei kukaan oikeastaan tee mitään. Näppärä kierre.

On myös opittu, että tämä yhteiskunta on menossa tärviölle. Sähköt ei toimi ja tänään päätettiin olla rakentamatta mitään uutta noin puoleen vuoteen, koska sähkö ei riitä. Tuhansia työpaikkoja lähti siinä rytäkässä, eikä se paranna köyhien asemaa yhtään. Ja nykyiset sähköongelmat oli ennustettavissa jo 5-10 vuotta sitten, mutta kukaan ei tehnyt asialle mitään. Tässä sitten ollaan.

Apartheid on nimellisesti historiaa, mutta mustilla on silti surkeimmat duunit ja miljoonia asuu slummeissa peltihökkelien suojassa. East Londonissa mustien suosimassa kaupassa oli mun ja ruotsalaisten lisäks kolme muuta valkoista ja toisessa (paremmassa) kaupassa tilanne oli päinvastainen. Tarjoilija saa täällä palkkaa noin 0,6€/tunti, joten näppärät laskee siitä, miten sillä elää, kun hinnat ei muuten ole dramaattisesti Suomea halvemmat. Paikalliset pelkää, että täällä leviää pakka vielä käsiin. Itse veikkaan, et futiksen MM-kisoista saa hyödyn vain niin pieni osa kansasta, että sen jälkeen on odotettavissa hulinaa.

Rikollisuus ei ole itselle vielä osunut onneksi kohdalle, mutta jos maassa asuu 10 miljoonaa HIV/AIDS-potilasta, joilla on perhe ruokittavana, niin kyllä sen tietää, mihin se johtaa. Tilannetta ei helpota raiskaus- ja korruptiosyytteistä livahtanut pääministeri, josta voi lukea täältä. Suosittelen etenkin "rape charges" ja "corruption charges" -kappaleita. ANC, eli vasemmistopuolue, jota hän johtaa, ei ole yhtään parempi. Siitä voi lukea täältä. Puolueen johdosta (tilastosta riippuen) joko 16% tai 29% on tuomittuja rikollisia. Jösses. Lyhyesti sanoen: täällä kaikki valtioon liittyvä pyörii korruption ympärillä, joten parannuksia tuskin on luvassa. Surullista.

Kaikesta tästä huolimatta täällä on viihtynyt aivan mahtavasti. Valtavan kaunis maa, jossa riittää ihmeteltävää jokaisen kiven takana. Ihmiset ovat ystävällisiä ja systeemiin totuttua pienet ongelmat eivät edes häiritse. Köyhyyttä vastaan ei opintotuella taistella, mutta aion jossain välissä ottaa osaa slummilasten opetukseen tai muuhun tilannetta parantavaan toimintaan. Apu täällä kelpaa varmasti, kunhan löytää oikeat kanavat siihen.

Tästä siis jatketaan. Randi, eli paikallinen valuutta on menettänyt viikossa noin 10% arvostaan, joten tavarat halpenee kotona istuessa. Tänään randi on laskenut iltakuuden ja keskiyön (6h!) välillä noin 5%, kun tuli tieto tuosta rakennusprojektien jäädyttämisestä. Hyvältä siis näyttää talouskasvun kannalta. Suomen yhteiskuntaa oppii ainakin arvostamaan tällaista pelleilyä katsoessa. Harmi, että Suomi on vaan väärässä paikassa kaukana päiväntasaajalta.

Nauttikaa siis paksusta sosiaaliturvasta siellä ja siitä, että kännykän ja hienon auton omistaminen ei ole yllytys rikokseen. Mä nautin täällä omasta olostani sillä välin :)

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Aika deeppiä itsetutkiskelua vanhalta siirtomaaisännältä.
Olen huolissani myös teidän ajankäyttöongelmistanne siellä. Mitenkähän sen 3,5 kuukautta kärvistelee aurinkon alla:)

Anonyymi kirjoitti...

Ei hätää keksin tekemistä! Luin Turkulaista ja siellähän oli juttua vasemmistoliiton kasvisyöjistä. Ovat oikein perustanee blogin aatetta ajamaan osoitteessa:
http://vasemmistoliitonkasvissyojat.blogspot.com/
Ajatettelin välittömästi että tässähän on foorumi miehelle joka vertaa luonnonsuojelupuistoa pihvitarhaan:)

Petri kirjoitti...

Kasvissyönti ja vasemmistolaisuus on kyllä lähellä sydäntä. Itse aloitin jo vuoden 2007 lopulla vegaanidieetin, joka on voimassa aina aterioiden välillä. Eli ei tässä niin kaukana tuosta ideologiasta olla.